Primus

Primus

Primus sätter stop för intag av nya deltagare 230213

Detta med anledning av att deltagarna ska hinna få med hela konceptet innan Primus avvecklas den sista mars 2023

Primus är en hälsofrämjande verksamhet som vänder sig till dig som är eller riskerar att bli sjukskriven eller arbetslös. Syftet med verksamheten är att du genom fysisk aktivitet och grundläggande fokusträffar ska få ökad möjlighet att påverka din hälsa positivt och på så sätt ta ett första steg närmare arbete eller studier.

Träffarna sker i gruppform tre gånger i veckan under totalt 6 veckor; fokusträffarna på måndagar, fysisk aktivitet utomhus på onsdagar eller fredagar (beroende på vilken kommun du tillhör, se schema nedan) och fysisk aktivitet digitalt på torsdagar under ledning av arbetsterapeut och/eller fysioterapeut. Ämnen som tas upp på fokusträffarna är kost och hälsa, fysisk aktivitet, stress, återhämtning, förändringsarbete och jämställdhet.

Vid behov av ytterligare stöd i din process finns det möjlighet att boka tid direkt med arbetsterapeut eller fysioterapeut för individuell konsultation/vägledning (observera att vi inte utför någon medicinsk bedömning och behandling utan insatsen ses som friskvård).

En processkarta över Primus kan ni se här: Processkarta Primus

Praktisk information

Fokusträffarna på måndagar och fysisk aktivitet på torsdagar sker interaktivt digitalt via Zoom. Inbjudan med länk skickas via mail några dagar innan. Det går bra att ansluta sig via dator eller mobiltelefon under förutsättning att en fungerande mikrofon och kamera är kopplad till enheten.

Den fysiska aktiviteten kan du anpassa efter din förmåga/dina behov på så sätt att du både utomhus och digitalt kan välja om du vill delta i antingen lågintensiv träning eller ett lugnare rörlighetspass och avslappning. När vi träffas utomhus delar vi upp oss i de olika grupperna efter gemensam samling och när vi ses digitalt får du inbjudan till båda passen och väljer vilket av dem du vill delta i (det går även att delta i båda om så önskas eftersom de ligger på olika tider).

Den lågintensiva träningen är tänkt att passa för så många som möjligt att delta i. Vi visar rörlighets-, styrke- och konditionsövningar på en lätt till något ansträngande nivå, du kan sedan oftast välja att göra övningarna enklare eller svårare utifrån behov. (När vi kör digitalt använder vi oss av förinspelade pass som finns tillgängliga på nätet och som du sedan kan använda på egen hand för att komma i gång eller upprätthålla rutin för fysisk aktivitet).

Rörlighetspasset och avslappningen fokuserar på kroppsmedvetenhet, andning och medveten närvaro. Rörelserna instrueras live (även digitalt) av Elisabeth eller Ewa i ett lugnt tempo utan musik.

Välj bekväma kläder och skor efter väder vid aktivitet utomhus. Se till att ha lagom stor yta att röra dig på framför skärmen där hemma när vi kör digitalt.

Vår ambition är att utomhuspassen blir av oavsett väder, men vid kraftigt regn- eller snöoväder kan vi behöva ställa in. Vi meddelar dig i så fall via sms senast en timme innan utsatt tid.

Meddela insatsansvariga Elisabeth eller Ewa via mail om du inte kan närvara.

Schema med aktuella tider och datum finns här: Schema Primus vt -23

Anmälan

Ingen remiss behövs utan anmälan sker via din kontaktperson eller på egen hand.

Vid anmälan behöver vi namn, telefonnummer och e-post till den sökande. Anmälan görs till insatsansvariga:

Ewa Michaelsen leg. arbetsterapeut, tel. 010-486 16 65, e-post ewa.michaelsen@arbetsformedlingen.se

Elisabeth Petersson leg. fysioterapeut, tel. 031-315 23 75, e-post elisabeth.petersson@molndal.se

Därefter kontaktas sökande via telefon för bokning av inskrivningssamtal och planering för uppstart.

 

 

 

Kontakt

 • Samordnare

  Roya Havtash
  roya.havtash@molndal.se
  Mobil: 070-467 73 59

 • Insjöriket

  Brogatan 16
  431 30 MÖLNDAL